De komende vier maanden verschijnt er één keer per maand een blog van jurist Bas van Voorst. Welke rechten heb je als fotograaf? Hoe kan je deze overdragen? Welke rechten hebben degenen die staan afgebeeld op de foto? Al deze vragen, en voornamelijk de antwoorden hierop, zullen de revue passeren. Vandaag gaat alles over het overdragen en licentieren van jouw rechten.

In tegenstelling tot de persoonlijkheidsrechten kunnen de exploitatierechten, het recht om te publiceren en verveelvoudigen, wel aan anderen worden verstrekt. Hierbinnen zijn twee varianten: je kan het recht overdragen of een licentie uitgeven. Het verschil hiertussen is dat bij het uitgeven van een licentie, het auteursrecht bij de maker blijft. Als hierover niks wordt afgesproken kan hij dus nog steeds zijn exploitatierechten uitoefenen, een licentie aan anderen kan uitgeven of het werk overdragen. Zoals in het vorige artikel al ter sprake kwam is het niet mogelijk om morele rechten over te dragen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eigendom van de gegevensdrager waarop een afbeelding staat, zoals een grote poster, kan je het auteursrecht op de afbeelding niet vormvrij overdragen. Dit moet namelijk volgens de wet geschieden door middel van een schriftelijke akte die wordt ondertekend. In deze akte kan je vastleggen welke rechten er precies worden overgedragen, tegen welke prijs en onder welke voorwaarden dit gebeurt. Het auteursrecht kan niet worden overgedragen door dit slechts in de algemene voorwaarden op te nemen, aangezien dat niet als akte wordt gezien.

Via internet overdragen

Kunnen auteursrechten dan ook via internet worden overgedragen? Jazeker. Wel komen hier dan wat extra uitdagingen bij kijken. Om bij een elektronische overdracht van een akte te kunnen spreken, moet deze akte namelijk zijn op te slaan en na te lezen. Een simpele overeenkomst in PDF-formaat is echter voldoende hiervoor. De ondertekening van deze akte kan dan plaatsvinden middels een digitale handtekening. Indien je het goed vormgeeft, kan je dus prima je eigen foto’s online verkopen via je eigen website. Om te voorkomen dat mensen deze illegaal downloaden, kan je een voorbeeld met een watermark of lage resolutie vrij toegankelijk maken en de originele foto na de overdracht verzenden.

Wanneer je niet je exploitatierechten kwijt wilt raken of wilt dat je foto door zo veel mogelijk mensen wordt gebruikt, kan je ook kiezen om licenties uit te geven. In deze licentie geef je dan aan wat de verkrijger wel en niet mag doen en voor welke termijn de licentie bijvoorbeeld geldt. Afhankelijk van het type licentie, zijn ook hier vormvoorschriften aan verbonden. Wanneer de verkrijger van de licentie, de licentienemer, het alleenrecht op deze bevoegdheden krijgt, spreekt men van een exclusieve licentie.

Net als de overdracht, moet het uitgeven van een exclusieve licentie ook middels een akte geschieden. Het is echter ook mogelijk om een niet-exclusieve licentie te geven, waarbij je nogmaals aan anderen hetzelfde recht kan geven.

Creative Commons licentie

Hoewel niet verplicht, is het ook in dit laatste geval verstandig om de licentie schriftelijk te regelen, zodat je later kan aantonen van welke inhoud en omvang de verleende licentie was. Dit kan in een zeer complex juridisch boekwerk van twintig pagina’s, waarin met alle uitzonderlijke situaties rekening wordt gehouden en waarin bijvoorbeeld het geven van sub-licenties ook tot in detail geregeld.

Als niet-exclusieve licentie volstaat echter ook het simpelweg vermelden ‘je mag deze foto voor niet-commerciële doeleinden gebruiken met naamvermelding’. Dit voorbeeld is een open licentie; er wordt een licentie verleend aan iedereen die aan de voorwaarden voldoet. Indien je deze wilt gebruiken, kan je ook de standaard voorbeelden hanteren van de Creative Commons-licenties. Deze organisatie heeft een aantal eenvoudige standaard mogelijkheden opgesteld die vrij te gebruiken zijn.

Mochten er nog specifieke vragen zijn, is jou auteursrecht geschonden of ben je bang een inbreuk te hebben gemaakt op andermans recht, dan kan je altijd geheel vrijblijvend contact opnemen via b.vanvoorst@vanvoorstjuristen.nl en 020 705 1060. Ook kan je ons altijd even volgen op Facebook en daar je vraag stellen!


Mail je vraag voor Bas!

Heb jij een juridische fotografie gerelateerde vraag voor Bas en wil je daar graag eens antwoord op?

Stuur een mailtje naar info@liefdevoorfotografie.nl met in de onderwerpregel “Vraag aan Bas”.  Je mag ook het contactformulier aan de rechterkant invullen.

Aan het einde van de blog reeks van Bas, zal hij op alle ingezonden vragen een antwoord geven in een speciale laatste blog van zijn hand.

Volg jij Liefdevoorfotografie.nl al op Facebook, Instagram en Twitter? Je bent dan altijd als een van de eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

Plaats hier een reactie via Facebook

Let op: laden van Facebook reacties kan even duren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>