Als newbornfotograaf heb je een heleboel spullen in je studio liggen of neem je verschrikkelijk veel spullen mee op locatie. Veel van deze spullen gebruik je niet tijdens een newbornshoot, maar je wil je klanten toch wat te kiezen geven. En ja, mutsjes en haarbandjes van een paar euro kopen, dat werkt natuurlijk verslavend.

Foto header: Rene Goodwin Photography

In een leuke Facebook groep waar ik lid van was, speciaal voor de beginnende en professionele newbornfotografen, stelde ik de volgende vraag: “Stel, je mag maar vier dingen meenemen voor een newbornshoot bij mensen thuis. Wat neem je dan mee?”. Een heleboel fotografen reageerde super snel en enthousiast op mijn vraag. Omdat sommige dingen nogal gelijk op liepen, heb ik een top vijf samengesteld van de genoemde spullen!

1. Achtergronddoeken/Furs/Dekentjes

Bijna iedereen die reageerde noemde een van bovenstaande drie dingen. Achtergronddoeken, furs en dekentjes waren de meest genoemde artikelen die ze mee zouden nemen naar een newbornshoot op locatie. Logisch ook, want zonder deze artikelen wordt je shoot wel erg saai. Met allerlei diverse dekentjes, furs of doeken kan er voldoende afgewisseld worden en kan iedere foto er anders uit zien. Absoluut de nummer 1 must have!

Foto door: Megan Crown

2. Kacheltje

Ook dit werd vaak genoemd: een kacheltje om de baby warm te houden. Ik vond het prettig dit te lezen. Naast het feit dat fotografen mooie foto’s willen maken is het welzijn en de veiligheid van de baby natuurlijk ook belangrijk. Een kacheltje kun je al vrij klein en goedkoop scoren bij diverse winkels. De baby die je fotografeert zal het ongetwijfeld heel erg prettig vinden!

Foto door: Lovely Fitzgerald Photography

3. Wraps

Om de newbornshoots wat op te leuken en de sfeer van de foto te veranderen geven veel fotografen de voorkeur aan het meenemen van wraps. Er zijn diverse wraptechnieken mogelijk, waardoor je met een of twee wraps enorm kunt afwisselen. Daarnaast vinden veel newborns het wrappen fijn. Zeker als ze net geboren zijn is de houding waarin hun lichaam weer “opgevouwen” wordt, net zoals in de buik van hun mama, erg prettig en rustgevend.

Een goede wraptechniek is met diverse Youtube filmpjes aan te leren (je oefent dan bijvoorbeeld op een pop, niet op een baby) of met diverse cursussen bij newbornfotografen in Nederland.

Foto door: Brenda Ollie van OllieSchool (newbornfotografie opleiding en workshops!)

4. Achtergrondsysteem

De kleedjes die fotografen meenemen moeten strak en netjes worden gedrapeerd over een zitzak/beanbag/posing bag. Hier wordt regelmatig een achtergrondsysteem voor gebruikt. Een handig “buizen” systeem met klemmen. Zo creëer je je eigen mini studio plekje bij mensen thuis en heeft alles een vaste plek in de ruimte waar je gaat fotograferen. Als je geen auto hebt is het achtergrondsysteem misschien wat onhandig meenemen.

Foto door: Lovely Fitzgerald Photography

5. Posing bag/Zitzak/Beanbag

Veel fotografen kunnen niet zonder: een posing bag. Sommige noemen het een zitzak of een beanbag. Het komt allemaal op hetzelfde neer: een kussen welke je zo kan “kneden” dat de newborn er lekker op kan liggen. Daarbij zorgt de posing bag voor een verhoging, zodat je niet op de grond hoeft te liggen om je newborn te fotograferen op een te laag kussen. Posing bags worden speciaal voor newbornfotografen gemaakt en zijn in de auto makkelijk mee te nemen!

Benieuwd waar je zo’n zak kan kopen? Check dan deze blog!

Volg jij Liefdevoorfotografie.nl al op Facebook, Instagram en Twitter? Je bent dan altijd als een van de eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

Plaats hier een reactie via Facebook

Let op: laden van Facebook reacties kan even duren!
 1. Ik ben heel benieuwd waar je dit achtergrondsysteem en beanbag gekocht heb. Er zijn vele soorten achtergrondsystemen maar ben juist op zoek naar deze maar heb hem in Nederland nog niet gevonden.
  Zou je het me kunnen mailen 🙂
  Heel erg bedankt alvast!

  Groetjes Linda

 2. Ik heb dezelfde vraag als Linda.
  zou ook graag willen weten waar deze te koop zijn.
  Zelf gebruik ik op het moment een zitzak, maar is ook handiger om eens uit een andere hoek te kunnen fotograferen met het achtergrond systeem met zijkanten.

  Groetjes Yvonne.

 3. De shoot zelf vaak al spannend maar vervolgens ook nog het tevreden stellen.. Wat er bij komt kijken aan materiaal om de ideale foto om aan de wand op te hangen.

 4. Hoi! Ik wil ook gaan beginnen met newborn fotografie. Bedankt voor deze handige tips!
  Nu vroeg ik mij af welke fb pagina je bedoeld want ik kan hem niet vinden en hij lijkt mij enorm interessant en leuk! Ik hoor het graag.
  Groetjes Michelle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>