Fotograferen tijdens het gouden uur in de zomer is mijn favoriet! Ik ben dol op de periode waarin de zon veel later onder gaat en je ook ’s avonds nog met klanten kunt afspreken. En zeker ’s avonds kan het, op een mooie zomerdag, prachtig zijn buiten met de ondergaande zon tijdens het gouden uur.

Foto in header door Mijke van Mijkebressers.nl

Het is bijna iets magisch dat je je foto’s mee geeft. Het warme, zachte gouden licht dat over je klanten heen valt en je foto’s siert. Dit effect is niet te evenaren met Photoshop, Lightroom, filters of textures die je over je foto heen plakt. En het mooiste van dit alles, is dat ’t helemaal gratis is en alleen de zon moet schijnen!

Het zachte licht dat over de aarde valt tijdens het gouden uurtje geeft jouw klanten een veel minder harde verschijning. Het wordt allemaal op de een of andere manier gewoon wat rustiger. Je kunt je klanten zelfs in het directe licht zetten, zonder dat het meteen heel hard wordt. Of heel onprettig voor je klanten, zodat ze gaan knijpen met hun ogen. Dat heb je midden op de dag in de zomer echt niet!

Wat is het gouden uur nu precies?

Dit specifieke uurtje is vaak het eerste en laatste uur zonlicht op de dag. Omdat de meeste fotografen niet al zo vroeg uit hun bed gaan voor een shoot (en hun klanten vaak trouwens ook niet), wordt er vaak gebruik gemaakt van het laatste uur zonlicht op de dag. Naarmate de zomer vordert wordt dit uur steeds later. Waar we nu zo rond 19:00 uur ’s avonds zitten (april), is het in de zomer (augustus) vaak pas rond 21:00 uur, of later!

gouden uur

Foto door Gea van Bloomingpicture.nl

Tips voor het fotografen tijdens het gouden uur

Licht is voor ons als fotografen natuurlijk ontzettend belangrijk. Het maakt of breekt onze foto, en dus maken we er gretig gebruik van op het moment dat het licht het allermooist is. Tijdens het gouden uur gaat alles razendsnel. Het is niet voor niets maar een uurtje zo mooi op de locatie, dus je moet snel zijn en veel foto’s maken. Spreek daarom met je klanten iets voor het officiele gouden uur af, zodat je tijdens het “echte” gouden uur aanwezig bent en volop gebruik kunt maken van het mooie licht. Als jij of je klanten te laat zijn en je daardoor al een kwartier mist van het mooie licht, is dat natuurlijk zonde.

Hou er rekening mee dat na zonsondergang de locatie af gaat koelen. Dit kan in de lente periodes vrij snel gaan waardoor je klanten het snel koud kunnen hebben. Adviseer daarom je klanten een jas mee te nemen, ook al is het mooi en voor de periode warm weer. En vergeet jezelf niet; je bent waarschijnlijk druk in de weer, maar als jij eenmaal weer stil zit kun je het ook best fris krijgen.

gouden uur

Foto door Simone Nijssen van Bruiloftsfotograaf Zwolle

Je kunt er voor kiezen je klanten tijdens het gouden uur in het directe zonlicht te zetten, omdat het veel minder hard is dan de zon midden op de dag. Maar je kunt er ook voor kiezen de zon op de rug van je klanten te laten schijnen, waardoor je tegenlicht hebt. Ik vind dit laatste persoonlijk het allermooiste. Je kunt spelen met de stralen van de zon in je lens en daarmee hele mooie flares en effecten creëren. Doe je zonnekap dus af als je dat ook graag wil.

Blijf gedurende de shoot tijdens het gouden uur bewegen. Ik gaf net al aan dat het razendsnel gaat en het zonlicht van het een op het andere moment anders kan zijn. Blijf daarom niet te lang hangen op een bepaalde plek, maar maak je foto’s en blijf goed om je heen kijken naar mooie plekken waar je daarna naartoe kunt gaan. Zeker open locaties in de natuur, bijvoorbeeld zandverstuivingen of open vlaktes met veel groen zijn hiervoor geschikt. Het gouden uur zal midden in het centrum van een stad veel minder aanwezig zijn, omdat je natuurlijk zit met bebouwingen en daarmee het blokkeren van het zonlicht.

Welke shoots zijn hiervoor geschikt?

Je kunt natuurlijk alle shoots doen tijdens het gouden uur. Maar, omdat het vooral in de zomer vaak op een later tijdstip plaats vindt, zijn de meeste shoots tijdens dit moment niet geschikt voor gezinnen met hele jonge kinderen. Die moeten natuurlijk gewoon naar bed en kunnen niet zo lang op blijven. Het gouden uur heeft vaak een romantische setting en zijn dus erg geschikt voor loveshoots, bruiloftsreportages en zwangerschapsreportages. Maar ook gezinsshoots en portretsessies kunnen tijdens het gouden uur plaats vinden.

Bekijk hier wanneer het gouden uur plaats vindt

Wil je graag weten wanneer het gouden uur op jouw locatie precies is? Op de website Golden-Hour.com kun je zelf bekijken wanneer je het beste naar buiten kunt gaan. Verplaats het zonnetje op de kaart naar jouw locatie, en vervolgens zie je daaronder welk uur het meest geschikt is! Ideaal!

Fotografeer jij wel eens tijdens het gouden uur, en heb je nog tips en tricks? Laat ze hieronder achter! Volg Liefdevoorfotografie.nl ook op Facebook, Instagram en Twitter. Je bent dan altijd als een van de eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

Plaats hier een reactie via Facebook

Let op: laden van Facebook reacties kan even duren!
  1. Het gouden uur vind ik altijd prachtig om te zien! Je artikel is heel compleet op dit gebied. Erg leuk ook om te weten wanneer het nou precies is, dus die website is voor mij een gouden tip 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>