Wanneer je net een nieuwe camera hebt gekocht, dan wil je deze natuurlijk flink testen voor je er écht mee aan de gang gaat. Je kunt dat uitproberen best in en om je eigen huis te doen.  Fotografeer bijvoorbeeld eens in de badkamer. Je badkamermeubel en je douchecabine goed uitgelicht krijgen, dat is een uitdaging op zich. Zeker wanneer je jezelf niet weerspiegeld wilt zien in de spiegel en de wanden. Oefenen is dus het devies. Verschillende lenzen, verschillende soorten belichting, je kunt je een slag in de rondte oefenen. En dat alles om je nieuwe camera beter te leren kennen. Want hoe goed je de boekjes ook doorleest, je leert pas echt omgaan met de camera als je hem gebruikt.
Badkamermeubel

Oefenen met je camera maakt dat je steeds handiger wordt

Dat geldt natuurlijk eigenlijk wel voor alles. Hoe meer je oefent, hoe handiger je er in wordt. Of het nu gaat om autorijden, blind typen of fietsen. Maar zeker wanneer je een nieuwe camera hebt is oefenen van groot belang. Je bent immers gewend aan de instellingen en handigheidjes die je met je vorige camera gebruikte, maar wanneer je wisselt van merk of voor een meer uitgebreide camera gaat, is de ervaring uit het verleden niet meer toepasbaar. Natuurlijk blijft je eigen inzicht belangrijk.

Kies eens voor een totaal andere lens

Je kunt met veel digitale camera’s heel goed in- en uitzoomen. Maar als je eens wisselt van lens, dan zie je pas echt goed wat de mogelijkheden zijn. Duik je tuin in en fotografeer insecten op bloemen en de individuele bloemblaadjes. Dit kun je ook met je kamerplanten doen. Zet er dan eens een andere lamp bij, of kies voor een moeilijker standpunt. Je zult zien dat ook de meest simpele onderwerpen toch tot mooie foto’s kunnen leiden door eens andere lenzen te gebruiken.

En dan… dan kun je echt aan de gang

Naarmate je je camera meer gebruikt, zul je zien dat je steeds meer tevreden bent over de foto’s die je maakt. Dus zet vooral met enige regelmaat je kinderen, kleinkinderen en huisdieren op de kiek. Je ziet dan de ontwikkeling zowel in de groei van de kinderen en dieren, alsook in jouw eigen fotografie. Hierdoor wordt het fotograferen steeds leuker en zul je op ieder gewenst en ongewenst moment je camera te voorschijn halen. Dat levert vast hele leuke kerstkaarten op van je hele gezin.