Vroeger, voor het mobiele telefoon-tijdperk, maakten we regelmatig fotoboeken. Van de kinderen, van vakanties of zelfs van ieder jaar. Op die manier legde je herinneringen systematisch vast. Sinds we meer en meer vergroeid zijn geraakt aan onze telefoons, doen we dit minder. Waarschijnlijk omdat het veel gemakkelijker is geworden om foto’s te maken en om ze terug te kijken. Je hoeft ze tenslotte niet meer te laten ontwikkelen om ze te kunnen zien. Toch is het onwijs leuk om albums terug te kijken. In dit blog geef ik je een aantal tips om een mooi fotoalbum te maken.
 

Tip 1: Neem er de tijd voor

Het leuke aan een fotoalbum is dat je het voor altijd kunt bewaren. Dan moet het echter wel mooi genoeg zijn. Maak er daarom geen haastklus van, maar neem de tijd voor het maken van fotoboeken. Op die manier voorkom je dat je foto’s gebruikt die niet scherp genoeg zijn of dat je dubbele foto’s gebruikt. Dat zou zonde zijn. Wil je graag op de ‘ouderwetse’ manier een fotoboek maken? Zorg er dan voor dat je fotolijm gebruikt die goed werkt en laat het lang genoeg drogen.

 

Tip 2: Maak een voorselectie

Het sorteren van foto’s die je wel en niet wil gebruiken kan lastig zijn bij online hulpprogramma’s. De voorbeelden zijn vaak klein en daardoor minder goed zichtbaar. Maak daarom zelf alvast een voorselectie. Het is het handigste als je dit op een laptop of computer doet, want dan zie je het eerder als een foto bijvoorbeeld onscherp is.

 

Tip 3: Zorg voor voldoende witruimte

Een veelgemaakte ‘fout’ bij het ontwerpen van een fotoalbum is om de pagina’s over vol te plakken. Als je veel foto’s hebt kan het verleidelijk zijn om alle beschikbare ruimte te vullen, maar dit zorgt niet altijd voor het mooiste resultaat. Het boek kan er door middel van voldoende witruimte juist beter en professioneler uitzien.

 

Tip 4: Sorteer op kleur en thema

Probeer bij het maken van je volgende fotoboek eens om foto’s te zoeken met dezelfde kleurstellingen. Dit kan een pagina heel rustig en mooi laten ogen. Het is daarbij wel fijn als de foto’s ongeveer hetzelfde thema hebben, zodat ze iets met elkaar gemeen hebben. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een pagina te vullen met zwart-wit foto’s. Ook kan het leuk zijn om juist contrasterende kleuren bij elkaar te zetten. Denk aan roodtinten tegenover groentinten, blauwtinten tegenover oranje tinten of paarstinten tegenover geeltinten.