Door Chantal – Voor mijn eerste opdracht als testpanel voor Liefdevoorfotografie.nl heeft Profotonet aangegeven graag samen te willen werken. Ik mag een fotoalbum met Fuji HD Lustre Paper, inclusief een fotocover op linnen maken.

Voor dat ik aan de slag kan met het design van het album, moet de software van Profotonet gedownload worden op mijn computer. Je hebt de keuze uit een software voor Windows of Mac, dus in principe is het voor iedereen mogelijk om de software gratis te downloaden op de computer. Het downloaden gaat makkelijk en snel. Voor je het weet kan je aan de slag met het ontwerp van je album.

Wanneer je De Profotonet Album Designer opent kan je aangeven welke onderdelen je wil downloaden. Denk hierbij aan verschillende soorten achtergronden. Waarschijnlijk ga ik het niet gebruiken, want ik hou zelf van strak opgemaakte albums, maar uit nieuwsgierigheid vink ik toch maar even vakjes aan om te kijken of er nog iets leuks tussen zit wat ik zou kunnen gebruiken. Het downloaden van de onderdelen duurt zo’n 5 minuutjes.

We starten met het maken van een nieuw project om vervolgens een keuze te maken uit de verschillende fotoalbums. Je kan heel eenvoudig aangeven wat voor type album je wil gaan maken. Vervolgens kan je simpel de foto’s voor het album importeren en aan de slag, eventueel met behulp van een assistent.

fotograaf-hoevelaken-2 fotograaf-hoevelaken-3 fotograaf-hoevelaken-4

De hulp van de assistent vind ik persoonlijk geen toegevoegde waarde. De assistent geeft uitleg bij de acties die duidelijk voor mij waren. Het was logischer voor mij geweest als de assistent eerst een tour door de software had gegeven met een uitleg van alle knoppen en acties. Nu kwam ik erachter, nadat ik m’n album af had, dat je door middel van een instellingenwieltje rechts onderin bij de templates kon aangeven hoeveel je beelden je per pagina of spread wilde tonen. Als ik dit eerder had geweten had me dit een boel heen en weer scrollen bespaard.

Ook kwam ik halverwege het ontwerpen van het album achter dat het mogelijk is om de het album automatisch te vullen. Een nadeel van het automatisch laten vullen is dat er ook achtergrondkleuren en maskers worden gebruikt. Aangezien ik van een rustige en frisse opmaak houd, maak ik liever geen gebruik van deze opmaakacties. Het is achteraf uiteraard wel mogelijk om het masker van de foto en de achtergrondkleur van de pagina aan te passen naar je eigen wensen.

Wanneer het album klaar is, kan je het album door een druk op de knop makkelijk laten nakijken. Ben ik vergeten een tekstveld in te vullen of heb ik een fotokader leeg gelaten? Altijd prettig als je hier nog even een melding van krijgt. Ook kan je een proefdruk van de opmaak opslaan. Handig om te versturen naar je klanten, zodat zij de spreads eerst nog kunnen zien en goedkeuren alvorens je het album daadwerkelijk besteld bij Profotonet.

fotograaf-hoevelaken-5 fotograaf-hoevelaken-6 fotograaf-hoevelaken-7 fotograaf-hoevelaken-8

Als het album naar wens en goedkeurt is kan je makkelijk het album bestellen via het systeem van Profotonet.

4 werkdagen lag het album, verpakt in een hoes van schuim en een kartonnen envelop ter bescherming, in de brievenbus. De cover van het boek had van mij wat dikker gemogen. Ook zou ik zelf nooit voor een foto op een linnen cover kiezen, maar dit is natuurlijk smaak en voor iedereen verschillend.

De foto’s in het album zijn mooi scherp en de kleuren komen overeen met de kleuren zoals ze op mijn scherm te zien zijn. De kwaliteit van de pagina’s is mooi. Ik heb met dit album een mooi portfolio met pre-weddingshoots die ik aan mijn aanstaande bruidsparen kan laten zien.


Deze review is geschreven door Chantal van Madebyc-fotografie.nl. Zij is een van de twee testpanelleden van Liefdevoorfotografie.nl. De website van Chantal vind je hier.

Volg jij Liefdevoorfotografie.nl al op Facebook, Instagram en Twitter? Je bent dan altijd als een van de eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

Plaats hier een reactie via Facebook

Let op: laden van Facebook reacties kan even duren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>