Nog niet zo lang geleden heb ik een nieuw fototoestel gekocht. Een echte met een kleine telelens erop. Mijn doel was natuurfotografie en in de maanden die volgden werd dat doel steeds belangrijker voor me. De wereld ging op slot en de natuur is nog de enige plek waar je je vrij en onbezorgd kunt bewegen. Ik wilde de natuur ook graag in huis halen door bijvoorbeeld de foto’s op te hangen zodat ik echt kan genieten van alle mooie beelden van buiten. Ik dacht aan een heuse fotomuur met een muur vol fotolijsten. Je kunt die in thema’s maken zoals vogeltjes of bomen, dat leek me echt gaaf. En ik dacht ook aan een fotolijst collage met hetzelfde idee van thema’s. Maar eerst moest ik de foto’s natuurlijk nog even maken. Dat bleek wel een dingetje te zijn want fotograferen is toch echt een kunst. Mijn eerste foto’s waren echt niet de moeite waard om in een fotomuur of fotolijst collage te verwerken. Ik had echt nog wel even wat oefening nodig.

De natuur in

Gelukkig had ik tijd genoeg voor het oefenen van foto’s maken. Veel anders is er tegenwoordig niet meer te doen. Dus ik trok met mijn nieuwe fototoestel de natuur in. Als eerste nam ik de toen paarse hei. Die doet het prachtig aan elke muur en bovendien is dat vrij simpel vast te leggen. Honderden foto’s heb ik geschoten en het gaf me de mogelijkheid veel te oefenen met mijn camera. Daarna stapte ik over op de verkleurende bomen van de herfst. Ook erg mooi en die kleuren spatten echt van je foto’s af. Ik zag dat de kwaliteit van mijn foto’s steeds beter werd. Ik had algauw wel foto’s die kwalitatief goed genoeg waren voor mijn fotomuur en fotolijstcollage.

Vliegende vogels

Maar mijn doel was vogelfotografie. Ik ben dol op vogels en geniet van hun kleuren en hun gedrag. Maar vogels goed vastleggen vergt veel geduld en tijd want van poseren hebben die beesten nog nooit gehoord. Dat betekende uren in een vogel hut zitten of ergens in het bos op de grond liggen net zo lang tot die ene bijzondere vogel langskwam. Ik kreeg veel tips van andere vogelfotografen en het duurde niet lang voor ik mijn eerste echte mooie vogelfoto te pakken had. Die heb ik meteen ingelijst en hij smaakte naar meer. Inmiddels hangt mijn huis vol prachtige beelden en ik geniet nu ook van de kleuren van de natuur als ik even niet naar buiten kan. Heb jij fotograferen al ontdekt?