Meestal ben je als fotograaf een freelancer. Maar dat is niet voor iedereen geschikt. Ik ben dol op fotograferen. Zelfs als het niet per se een kunstzinnig onderwerp is. De techniek zelf spreekt me erg aan. Maar waar ik niet zo goed in ben is sales. Ik vind het moeilijk om mezelf te verkopen. Daarom heb ik een vaste baan gevonden met een uitzendbureau Amsterdam gesitueerd.

Sales

Sales is het gewoon niet voor me. Als ik mensen aanspreek heb ik altijd het gevoel dat ik ze lastig val. Dan begin ik eigenlijk al met zweten. Bovendien vind ik het maar moeilijk om uit te leggen wat me als fotograaf nou zo goed maakt. Ik spreek met beelden, dus nadat ik mijn portfolio overhandig dan heb ik alles wel gezegd. Wat ik dan met woorden kan toevoegen is enkel de technieken die ik beheers en wat voor beeld er uit komt rollen. Die vonk van verkopen zit er niet bij me in. Ik heb daarom ook het grootste respect voor mensen die het wel kunnen. Ik heb een paar collega fotografen die dat stukje sales wel beheersen. Bij hun zijn is als een warm bad, je gaat over koetjes en kalfjes praten en voor je het weet heb je al tegen de helft ja gezegd. Dat is een kunst. Maar ook de salestijgers hebben hun uitdagingen.

Administratie

Als zelfstandige moet je ook zelf de hele rompslomp van de administratie doen. Facturen opstellen, reminders sturen en de belasting bijhouden. Ik ben er niet goed in. En als je ergens niet goed in bent, dan duurt het ook altijd langer. Op een gegeven moment was ik bijna meer bezig met de administratie dan met fotografie. Toen wist ik dat het anders moest.

Baan

Nu ben ik vast in dienst bij een groothandel. Zij hebben een groot en wisselend assortiment wat allemaal op de foto moet. Zo heb ik elke week wel een shoot voor wijnflessen.Ik vind het heerlijk om zo te kunnen werken. Ik kan me vol storten op de techniek en me niet met al dat andere bezighouden. Verder vind ik het verrassend leuk om samen te werken met de photoshop mensen. Zij moeten alle foto’s in de huisstijl krijgen en gelijkmatig. Zo ben ik op een andere manier gaan fotograferen zodat zij het makkelijker konden aanpassen. Niet meer op je eigen oog vertrouwen is wel spannend. Nooit gedacht dat ik zo graag wijnflessen zou fotograferen.